Scriitoarea Ana Blandiana a primit, in Canada, premiul Griffin Trust pentru întreaga carieră: The 2018 Lifetime Recognition Award

Cunoscuta scriitoare română Ana Blandiana  a primit, la Toronto (Canada), premiul Griffin Trust pentru întreaga carieră,in valoare  de 15.000$.

„Ana Blandiana, născută în 1942 la Timișoara, este unul dintre cei mai apreciați poeți români contemporani. A publicat paisprezece cărți de poezie, două povestiri scurte, șapte cărți de eseuri și un roman. Opera sa a fost tradusă în douăzeci și șase de limbi.

Un adversar proeminent al regimului Ceaușescu, poemele ei îndrăznețe și deschise, alături de atitudinea sa curajoasă în apărarea valorilor etice, au făcut-o figură legendară a literaturii române. Cărțile sale au fost interzise de trei ori 1959-64, 1985, 1988-89. De-a lungul anilor, opera ei a deveni un simbol al unei conștiințe etice care refuză să fie redusă la tăcere de un guvern totalitar”, se arată în motivația de pe site-ul Griffin.

In trecut, au mai primit aceasta distincție si poeții  Robin Blaser (SUA), Ko Un (Coreea de Sud),  Derek Walcott (Santa Lucia), Frank Bidart (SUA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.